27 de desembre 2008

El cicloturisme


El cicloturisme

En aquesta secció, “la bici bon vici”, havem parlat de la bicicleta com a mitjà de transport i hui descobrirem una altra possibilitat que té aquesta ferramenta: el cicloturisme. Fer turisme en la bicicleta és una pràctica arrelada en molts països europeus per gent que cerca un turisme net i saludable.

Hem de tenir en compte que, com apunta Sanz (1996), la bicicleta comporta un risc perquè pot esdevenir un desperfecte, però en canvi és un mitjà de transport poc perillós perquè la capacitat de produir grans danys és molt reduïda (aquesta capacitat depèn de la massa i la velocitat).El risc que pot tenir una persona quan va en bicicleta és redueix si anem per camins segurs i una forma d’anar per senders segurs és utilitzar les Vies Verdes (VV). Aquestes vies són antigues línies de ferrocarrils en desús que han estat condicionades per als vianants i ciclistes on el trànsit motoritzat està restringit. A Espanya tenim més de 7.600 km de línies ferroviàries sense servei i actualment disposem de 65 vies verdes condicionades que sumen en total 1.600 km.

Les vies verdes són camins excepcionals per a anar amb la família i gaudir en bicicleta d’un entorn natural sense desnivells i lliure de cotxes. És per això que cal reivindicar a ADIF que facilite poder portar les bicicletes com a equipatge a tots els trens. Fins ara, les bicicletes sols es poden pujar als trens regionals i els trens de rodalies, fet que dificulta que els cicloturistes puguen realitzar les VV sense utilitzar el cotxe.

Al País Valencià tenim vàries Vies Verdes condicionades i també d’altres transitables. La de més llarg recorregut és la via verda d’Ojos Negros que s’inicia a Teruel i continua amb la Via Xurra que arriba a València. També tenim les vies verdes de la Safor, Serpis, Alcoi, Maigmó i Torrevella. Hauríem de remarcar especialment la Via Verda del Xixarra que uneix Villena amb Muro d’Alcoi i que està amenaçada pel polèmic traçat de l’autovia Villena-Alcoi.

Un altre entorn idoni per practicar el cicloturisme és la meravellosa illa de Formentera. Aquesta illa mediterrània a males penes té desnivell, té una envergadura de 20km i un entramat de camins que fan la pràctica cicloturista segura i encantadora perquè sempre pedaleges vora mar. També cal lamentar que el centre de formació innovació i recursos educatius d’Ontinyent no podrà ofertar per quart any consecutiu el curs tan ambicionat pel professorat “Cicloturisme a Formentera” per la negativa de Conselleria.

Finalment apuntar que si bé el cicloturisme podem practicar-lo pels traçats viaris convencionals, les VV són traçats idonis per iniciar-se. Cal pensar que anant amb bicicleta consumim aproximadament unes 12,5 quilocalories per quilòmetre, mentre que si anem a peu en consumim 52,5. És per això que la bici és un mitjà molt idoni per realitzar llargues travessies com, per exemple, el Camí de Santiago.

Anima’t, fes el pròxim viatge en bici i recórre una Via Verda. Molt a prop de casa en tens una. Voràs quina passada!


Aquesta setmana per a visitar:

http://www.viasverdes.com/ pàgina web on podràs trobar tota la informació sobre les vies verdes.

Sanz, A.; Perez, R; Fernández, T (1996). La bicicleta en la ciudad. Ministerio de fomento. Madrid.

Tortosa, P.; Fornés, M.(2002). España en bici. RBA. Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada