27 de desembre 2008

En bici a l’escola


En bici a l’escola


Alguna vegada t’has aturat a pensat què suposaria per a un xiquet poder anar a l’escola en bici? La bicicleta representa per als xiquets una conquesta de llibertat, una ferramenta per al joc i l’aprenentatge a partir de la relació en l’entorn. Per altra banda, per a la ciutat significa un mitjà de transport net que disminueix la contaminació, el soroll i els problemes de trànsit.

Doncs bé, hui et presente el projecte estatal anomenat “Con bici al cole”. Aquest projecte que promou la coordinadora “Con bici” té per objectiu final que els xiquets i xiquetes vagen a l’escola en bici de forma autònoma.

La dificultat per poder dur endavant la iniciativa “En bici a l’escola” radica en l’escassa atenció que presenten les ciutats a les necessitats de desplaçament dels xiquets. Seria meravellós que l’alumnat fós autònom per anar amb seguretat a l’escola, a les activitats extraescolars, a casa dels amics... Pensa en tots els avantatges per al medi ambient, per al trànsit rodat i la convivència social i, també, per als pares; un estalvi econòmic i de temps molt important.

Hui en dia hem entrat en un cercle viciós, portem als nostres fills a l’escola amb el cotxe i això provoca un augment del trànsit motoritzat i com a conseqüència més perill. Quan més perill, més por tenim i per tant més pares portem als fills amb el cotxe. Aquest fet resulta paradòxic si ho confrontem amb els estudis que demostren que la contaminació produïda pel trànsit rodat afecta als xiquets amb infermetats respiratòries així com amb una major possibilitat de contraure leucèmia. A més, també està demostrat que un xiquet dintre del cotxe respira més CO2 que quan està fora.

I què cal fer per aplicar el projecte “En bici a l’escola”? Per dur endavant aquesta campanya cal, en primer lloc un canvi de mentalitat important en el conjunt de la societat. Haurem de conscienciar pares i mares, alumnat i professorat, ajuntament i policia local a partir d’una campanya de publicitat als comerços i Mitjans de Comunicació. Intentarem obtenir de la relació casa-escola una ferramenta pedagògica per a aconseguir un espai de socialització, autonomia i civisme. En segon terme haurem de crear camins escolars; convertir els trajectes habituals que recorre l’alumne en camins segurs. Per aconseguir aquests passos necessitarem una estreta col·laboració de l’ajuntament, la policia local i un canvi de conducta en aquells qui condueixen vehicles motoritzats. En tercer lloc haurem de formar els usuaris de la bicicleta en tallers d’educació vial perquè anar en bicicleta requereix comprendre bé el trànsit, repartir de forma eficaç l’atenció i tenir la capacitat psicomotriu adequada. Finalment estudiarem la creació de rutes per a anar amb bici i a peu a l’escola i l’establiment de diferents parades per recollir l’alumnat.

Una vegada vist aquest fantàstic projecte, recordar-te que aquesta campanya fou un dels temes tractats el passat 22 i 23 de novembre a Ontinyent en la “V Trobada de grups valencians que promocionen i defensen la bicicleta com a mitjà de transport”. Aquest programa es posarà a debat la propera setmana perquè de l’1 al 5 de desembre està programat dur a terme la “1ª Setmana de mobilitat sostenible” al CEIP Rafael Juan Vidal d’Ontinyent. Durant 5 dies els i les alumnes de l’escola RJV aprendran d’una forma participativa els avantatges d’utilitzar la bicicleta com a mitjà de transport alternatiu.

En darrer lloc m’agradaria remarcar la dita que apunta que els hàbits que s’adquireixen de menuts perduren en l’edat adulta. Per això la campanya “En bici a l’escola” és molt important perquè pot ser la base, el principi d’un futur més coherent en els desplaçaments i en l’ús i abús dels transports motoritzats. Un futur per convertir les ciutats en llocs per a viure i no sols per circular.


Aquesta setmana per visitar:
http://www.conbicialcole.com/
Aquesta pàgina web presenta el projecte “En bici a l’escola” i explica quins són els passos per dur-lo endavant. A més dóna materials i recursos per treballar el projecte a l’escola (unitats didàctiques i jocs on-line, entre d’altres).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada