21 de desembre 2009

Via Verda Dénia-Carcaixent



Anar a les Illes Balears en vaixell des de Dénia és una situació molt atractiva per al cicloturista, però no ho es tant arribar a la capital de La Marina Alta sense tenir que utilitzar el cotxe. La combinació de tren i bici per arribar a Dénia és possible sempre que estigues disposat a córrer un risc important pedalejant entre Oliva i Dénia. Tot seguit presentarem una iniciativa que cerca la possibilitat de moure’s fins a Dénia amb bicicleta de forma segura i agradable sense haver de patir la convivència amb els vehicles a motor.
Els companys de Dénia en bici han iniciat una campanya de recollida de signatures perquè la recuperació de l’antic traçat ferroviari de Dénia-Carcaixent es faça correctament i així disposar d’una nova via verda amb garanties. El tren que unia Dénia i Carcaixent s’inaugurà l’any 1884 i deixà de funcionar l’any 1974. El titular dels terrenys del traçat ferroviari fou RENFE, després la FEVE i finalment els adquirí l’ajuntament de Dénia el 1991.
Les vies verdes són antics traçats ferroviaris en desús que resulten un lloc idoni per a la pràctica de l’oci actiu i saludable. Aquestes vies són camins excepcionals per anar amb la família i gaudir en bicicleta d’un entorn natural sense desnivells i lliure de vehicles a motor. A Espanya tenim més de 7.600 km de línies ferroviàries sense servei i actualment disposem de 65 Vies Verdes condicionades que sumen un total 1.600 km (podràs trobar tota la informació a www.viasverdes.com).
Pel que fa al País Valencià, la via verda de més llarg recorregut és la via verda d’Ojos Negros que s’inicia a Teruel i continua amb la via Xurra que arriba a València. També tenim les vies verdes de la Safor, Serpis, Alcoi, Maigmó i Torrevella. Hauríem de remarcar especialment la via verda del Xixarra que uneix Villena amb Muro d’Alcoi i que està amenaçada pel polèmic traçat de l’autovia Villena-Muro.
L’Ajuntament de Dénia està executant la via de la Safor, concretament el tram de la via verda que uneix la capital de la Marina Alta amb Ondara, El Verger i Els Poblets. Amb un pressupost d’1,3 milions d’euros provinents del Ministeri de Medi Ambient, s’habilitarà una via de 4 metres d’amplada, s’establiran dues àrees de descans, una zona per a la pràctica de l’esport i una passarel•la metàl•lica de 18 metres. Al desembre del 2010 és té previst la finalització del projecte i serà quan la via comptarà amb 13,3 km, la meitat discorrerà sobre l’antic traçat ferroviari i l’altra meitat per recorreguts transversals.
Dénia en bici està recollint signatures perquè l’ajuntament adopte totes les mesures necessàries per tal d’habilitar la via verda al pas de cicloturistes, caminants i persones amb mobilitat reduïda. A més, el col•lectiu de la Marina Alta, demana que s’uneixca el centre de la ciutat amb la nova infrastructura per evitar el perill que suposaria arribar fins al començament de la via verda en bicicleta des del centre de la capital.
En la campanya de recollida de signatures estan col•laborant tots els grups valencians de bicicleta urbana d’Elx, Alacant, Dénia, Ontinyent, Torrent, Castelló i València a més d’un centenar d’associacions de Dénia. A finals de gener es farà un recompte de signatures per tal que la proposta siga tinguda en compte en els pressupostos de la reunió de l’agenda local 21, que tindrà lloc el 15 de febrer a Dénia.
Per altra banda, el proper 31 de gener és realitzarà a Alzira una reunió dels grups de bicicleta urbana del País Valencià i en l’ordre del dia es tractarà el punt de la via verda Dénia-Carcaixent. Aquesta via és molt important perquè uneix poblacions grans com Dénia, Oliva, Gandia i Carcaixent. Serà capdal fer les gestions oportunes amb els ajuntaments implicats per tal de fer possible, en un futur no molt llunyà, la unió de totes les poblacions afectades. L’objectiu és ambiciós perquè actualment no comptem amb cap infrastructura per als ciclistes que uneixca tres poblacions costeres tan importants com Dénia, Oliva i Gandia. Aquesta infrastructura serà un reclam per als milers de ciutadans que viuen i visiten les comarques de la Marina Alta, La Safor i La Ribera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada